close
Fritid

Det Betaler sig med en Specialiseret Cykel

Jeg er typen der altid har tænkt, at en cykel bare er en cykel. Jeg går ikke specielt meget op i cykler, og det bliver nok aldrig en hobby for mig. Det betyder også, at jeg aldrig rigtigt har lagt mærke til de forskellige typer af cykler der findes. Jeg ved selvfølgeligt godt, at der er noget der hedder en ”mountainbike”, og at den adskiller sig fra en ”bycykel”. Jeg kan også hurtigt kigge på de navne, og lave et udmærket bud på, hvad hver type af cykel er designet til. Men for at være helt ærlig, så har jeg aldrig givet disse forskelle den helt store vægt. Igen: for mig var en cykel bare en cykel.

Et godt eksempel på problemet med denne tankegang finder vi, tilbage i min universitetstid. Som studerende på SU var det begrænset hvor jeg havde råd til at bo, så min lejlighed lå et stykke væk fra universitetet. Det betød at jeg hver morgen sprang på cyklen, for at komme ind til undervisningen. Det var en meget sund vane, og det gjorde mig helt sikkert mere vågen, end en kop kaffe gør.

Jeg var så heldig, at min far havde givet mig hans gamle cykel, før jeg flyttede. Det var ikke nogen specielt god cykel. Den var ufatteligt tung, havde det typiske farmor-sæde, og en ganske grim kurv på styret. Men igen: jeg så en cykel som værende en cykel. Det var hårdt arbejde at køre rundt på den tunge cykel, men jeg formåede at komme frem og tilbage. Selv den grimme kurv endte med at være praktisk i weekenderne, når der skulle fragtes en masse øl hen til festerne.

Efter en god bytur var min cykel dog pludseligt ikke til at finde. Jeg føler mig 99% sikker på, at jeg havde låst den, men den var alligevel væk. Cykeltyverier er desværre hverdag i min studieby, og der var ikke rigtigt noget jeg kunne gøre ved det. Så jeg måtte ud for at købe mig en ny cykel. Jeg havde begrænsede med midler, så jeg kigge efter brugte cykler. Der var en anden studerende der solgte sin gamle mountainbike til en fornuftig pris, så den købte jeg. Det var ren asfalts-vej mellem min lejlighed og universitetet, så en mountainbike gav ikke specielt god mening. Men igen: jeg var ganske ignorant overfor, at der var forskellige typer af cykler.

Den nye mountainbike var lettere, end min gamle bycykel. Til gengæld var dækkene bredere, og gearene var rimeligt frustrerende at bruge inde i byen. Det var en anden frustration, end med bycyklen, men samlet set på samme niveau. Jeg troede bare det var sådan cykler var.

Det var først da min mountainbike også blev stjålet, ogjeg faldt over et godt racercykel tilbud, at det hele ændrede sig. For første gang kørte jeg på en cykel, der var designet perfekt til det underlag, jeg kørte på til hverdag. Cyklen var let og hurtig, og den var en absolut drøm at køre på. Det var den dag jeg lærte, at det betaler sig med en specialiseret cykel.

modpress

Forfatteren modpress

Efterlad en kommentar